CareerChildren and parentingMotherhoodVictoria

Vardag, stress och barn

By 5 juli 2018, 14:12 No Comments

Barnen är lediga från förskolan och jag har en jättetenta, samt två deadlines att landa. Idag är barnen alltså med vår otroligt duktiga nanny. Att få vara i sin hemmamiljö och få styra dagen är en viktig del som vi vill ha med i barnens liv tidigt. Att få vila från regler och få öva på att strukturera upp egna.

stress

Vi har kommunicerat ut det till vår nanny med en bra återkoppling. Det är så roligt att få höra på ”rapport” från barnen sen i efterhand, med allt som har hittats på. Det var någon som var nyfiken för hur upplägget för mina arbetsdagar ser ut parallellt med familjen och barnens behov.

Stress, barn och vikten av återhämtning

Jag är noga med återhämtning för barnen. Stress absorberas också från aktiviteter på förskolan. Det glöms lätt bort att våra barn lever i ett vuxet tempo, vilket är påfrestande. Förståelsen för alla snabba förändringar som sker i en vuxens liv, är inte utvecklad hos ett litet barn. Barnet känner bara av känslan av stress och blir, naturligtvis stressad.

stress

Ös på ett lekland i stan idag

Jag försöker vara observant på barnens humör när jag hämtar på förskolan. Känslig? Trött? Arg? Seg? Glad? Vanlig? Hämtar jag en eller två turbulenta killar är det en flagga på att där är obalans.

Många faktorer bakom ett barns raseri

Lågt blodsocker, törstig eller haft en intensivt dag på förskolan (vilket det kan bli). Jag kollar om killarna repar sig efter energi intag (mat och vatten) om inte, då planerar jag in ledighet eller en kortare dag utifrån mina fasta tider.

Nu är det rätt rutinerad och jag kan mina barns ”mönster”, ungefär vad dem orkar med. Jag har redan hittat en bra balans och upplägg som fungerar just nu. Det gäller alltså som med allt annat – att prova sig fram.

Det enda som jag tror behövs är att vara medveten om hur ditt/dina barns vardag ser ut. Att försöka visualisera den från både en bra men också en mindre bra vinkel. Mellantinget är närmast av hur det ser ut ”på riktigt”, då Vi aldrig kan veta till hundra hur vår barn påverkas. Att göra det bästa av en given situation är den mest beprövande och bäst fungerade metoden i vanlig ordning.

En (stress)fri miljö

För min del, är det av yttersta betydelse att mina barn inte blir en syssla som bara betas av. Jag vill se mina barn och ge dem en möjlighet att få utvecklas i en fri miljö. En fri miljö för mig är oberoende av de beslut som deras föräldrar har tagit. I den mån det går. Strävan är att åtminstone skapa en miljö med låga stress nivåer.

Och fritid är nog det som en förälder främst offrar när det kommer till familj och karriär. Det är inte hållbart. Du måste ha tid för dig själv (bland annat) för att se på saker med en klar syn. Jag utgår från en vanlig arbetsmall när jag planerar mitt arbete, men jag äter lunch på min 15 minuters rast innan lunchen. Det frigör min lunchtimme som jag kan ägna åt yoga, som det oftast blir – med ett gott samvete. Vi hörs 🙂

Dela

Leave a Reply