CareerVictoria

Skapa en blogg

By 24 september 2018, 15:02 2 Comments

Det är roligt att få mail och meddelanden från er. Jag svarar på allt autentiskt jag får, det är roligt och så har jag den tiden just nu. Frågor som kan vara intressanta för er andra att också ta del av, tar jag upp i inlägg som jag gjorde med det här mailet om att navigera i en stressad miljö.

Jag fick en fråga om content och vad det egentligen innebär att vara content creator. Samt hur content creating hör ihop med blogg till exempel. Om jag förstod det hela rätt så gick personen i bloggtankar men känner sig tom i frågan om upplägg (du får rätta mig om jag uppfattade det fel 🙂 )

Trotts att jag har skapat innehåll åt andra, har jag aldrig drivit en blogg proffesionellt själv. Jag hade en blogg i samband med min medverkan i TV4as expedition Robinson. Det offentliga livet blev en chock för mig och jag backade. Det gick från att jag var “okänd” till stads- och landskändis över en natt. Det gick inte att leva “vanligt”. Jag kunde inte gå ut med vännerna på klubb längre här i Malmö till exempel, eftersom folk bokstavligt skrek mitt namn efter mig, vart jag än gick.

Med facit i hand kan jag skriva att skapa en blogg tar tid. Det som formas först är en skrivrutin. Klassiskt är att inte veta hur man ska inleda en mening. Ett tips här, börja skriva. Även om dina meningar makes no sense, justera i efterhand. Det hjälper att komma igång med inlägget.

Skapa en blogg

Som en ny bloggare behöver du inte bry dig så mycket om content. Vad content creating betyder är “skapa innehåll”. Det betyder i sin enkelhet att du skapar inlägg. Börja skriva och lägg till bilder, så skapar du innehåll. Första steget skulle jag vilja påstå, är att få ner sina tankar i skrift. Öva på att skriva. I början kommer inläggen vara knarriga när man är ovan, men kör på bara. När du sedan har lärt dig att få ner dina tankar i skrift kan du börja med att aktivt skapa innehåll.

Content creating

Börja med att dela upp det du ska skriva om i delar. Vill du publicera 1-3 inlägg om dagen är det bra att ha variation bland inläggen, det kommer oftast naturligt. Du skriver inte om din frukost lunch och middag som tre inlägg. Kanske skriver du om maten du åt, sedan din dag på jobbet och sist, kanske vad du gjorde på kvällen. Fritid.

Till nästa dag, kan dessa tre ämnen kombineras i ett inlägg och dagen efter, dela upp det på två. Genom en variation kan du skapa en blogg som passar ditt syfte, det du vill skriva om. Ta sedan bilder som är relevanta till texten och du är igång.

Strategi

Efter det följer du upp vilket ämne som får mest trafik. Det gör du genom att studera och reflektera kring statistiken. Det behövs inga tydliga siffror till en början eller dyra analysprogram. Det räcker att du har en kurva från ett gratis plugin. Om kurvan består av 10 eller 10 000 följare har ingen betydelse. Genom att titta på kurvan kan du se hur din trafik uppför sig. Med det menar jag att, topparna betyder i sin enkelhet att ämnet drar till sig aktivitet och är intressant, dipparna indikerar på att ämnet är ointressant. Men det betyder inte endast det.

Statistisk

Studera din statistik över ett par månaders tid. Det gäller att separera läsarnas egna aktiviteter med ett verkligt intresse för det du publicerar. På helgerna är statistiken generellt något lägre, än till exempel på en måndag. Det betyder inte nödvändigtvis att inlägget är ointressant, folk är offline. Utifrån det kan du bygga vidare. Och du börjar alltså med att skapa en blogg och få in vanan att skriva.

Jag kan gå in djupare på analys av statistik, för den som vill ha perspektiv på ett fungerande resonemang kring kurvor och digitalt beteende, i ett annat inlägg. Nu ska jag byta om och hämta barnen.

Dela

2 Comments

Leave a Reply