Family and relationsPersonal development

Destruktiva relationer

By 27 juli 2018, 19:12 No Comments

Alla relationer kommer till en återvändsgränd. Där båda antingen acceptera varandra och lever vidare i kärlek och harmoni eller, väljer man att gå skilda vägar. Det tredje alternativet, som är lika vanligt som en separation, är att leva i en destruktiv relation med osunda konflikter, sorg, hat och obalans. Med ständigt hopplösa försök till att förändra sin partner.

destruktiv relation

Från ett möte i tisdags

Att säga ja och nej

Acceptans är lurigt. Var går gränsen för vad som är okej att acceptera i en relation? Hur säger man ifrån och hur ställer man krav? Hur lever man upp till partners krav och hur får man ett förhållande att fungera där båda kan känna sig lyckliga och till freds?

Jag skriver mycket om eget ansvar och skilda liv, även i föräldrar till barn relationer (ett inlägg om min föräldra- och barnsyn kan du läsa här). Med det menar jag att ex; jag är en egen person men en egen livsresa – Abbe, min make är en egen person med sin livsresa.

destruktiv relation

Förvirringen uppstår när man försöker koppla samman sin partner med sitt egen liv. Det må låta väldigt märkligt men det kommer en bra förklaring. Precis som det brukar, när jag skriver. Hold on.

destruktiv relation

Integration

Vardagspussel

Så.. vänta lite nu, vad är det jag menar? Självklart är man sammankopplad med sin partner och man måste väl integrera för att, saker ska gå ihop i vardagen. Svaret är både ja men mest nej.

Alla har visioner och förväntningar. Det är bra att ha det, men i relationer är det just visioner och förväntningar som oftast ställer till det. Det beror på att Vi inte riktigt har lärt oss (än) att reglera våra förväntningar med det verkliga livet (mänskligheten är på väg mot ett uppvaknande och mental träning är ett uttryck som cirkulerar jämnt och ständigt i olika sammanhang. Det är toppen!).

Vision

Vi glömmer att bilda en gemensam vision och vara noga med att urskilja våra egna visioner  från dem gemensamma. Vi behöver lära känna oss själva, istället för att ständigt analysera andra. Om det låter komplicerat så kommer du landa mer i vad jag pratar om, under textens gång.

För mina yngre läsare; vision är en inre bild, en fantasi av hur man vill att saker ska se ut. Vad du vill göra i ditt liv eller under dagen.

destruktiv relation

Vaknar du på morgonen och tänker på att du behöver fixa tvätten idag, är det alltså en vision – en förväntning som du har, på dig själv under dagen. Samma bild, vision eller fantasi har Vi i frågor om hur ett fungerande förhållande ska se ut. Vi har också ton av åsikter och värderingar som Vi så gärna önskar att få mött.

destruktiv relation

Allt detta är okej och mänskligt. Vi behöver dock använda vår intelligens mer, ett medvetande som kan reglera våra egna visioner. Förmågan att fantisera fram en apelsin i tankarna på beställning, är en medveten visualisering. Och en djup förståelse över att, andra människor inte lever för att behaga och tillfredsställa dina behov är avgörande.

Så, det Vi behöver är att – bli medvetna om är att vår partner är en egen person, med egna visioner. En egen bild av allting och en egen syn på livet. Den är också, mest sannolikt – helt olik av vad din syn av världen är.

destruktiv relation

Relationer kraschar just, för att Vi ständigt söker efter någon som ska bekräfta och matcha vår bild, matcha vår värld. Men denna person existerar inte. Är du en person som ständigt beklagar dig över att, du inte kan hitta rätt partner, kanske du nu börjar förstå att hindret ligger hos dig, du behöver träna dig själv mentalt.

Destruktiv relation och mental träning

Och ja, det är ett jättejobb. Det är ofta obehagligt att träna sig själv mentalt med bilder och tankar. Det kräver mycket energi och man blir fysiskt trött och kanske då behöver sova tidigt och offra sin TV kväll. Är det värt för dig, då ger du järnet, även fast det inte känns rätt. En känsla är ingen pålitlig ledare.

Vägen till en relation i kärlek och harmoni är ingen dans på rosor oavsett vilka erfarenheter man har med sig men, Vill du verkligen att relationen ska fungera, då måste Du börja med dig själv. Din partner ska givetvis vara med på samma väg till acceptans och egen träning av sitt sinne (hjärnan).

Där ingår det även att, din jorden runt resa kanske aldrig blir av  eller så får du åka själv– för att din partner inte vill samma sak – eller så går hen med på det för att det finns utrymme till att prioritera din vision, utan att känna tvång. Att önskningar inte möts, behöver inte leda till ångest och separation.

Vi mår bäst när vi är lyckliga i oss själv. Lycka i grunden är att vara fri, utan att behöva leva upp till en massa krav – krav som Vi själva ställer på vår partner.

destruktiv relation

Man om man får utvecklas och blomma, utan att behöva prestera för någon på sitt hemmaplan. Ett hem ska vara ett tryggt ställe. Annars känner man sig hotad och olycklig. Göra sånt man brinner för är viktigt. Extra kul blir det om man finner en person att dela sin livsresa med, någon som respekterar och accepterar dig, samtidigt som hen får sin värld accepterad.

Harmoni

Det är ett liv i harmoni som är möjlig för alla, men där finns en del eget arbete att göra. Egna lögner som du berättar för dig själv och andra manipulativa beteenden hos dig måste först avslöjas – inom dig.

Och gällande din partner är nyckeln att – vara nyfiken. Istället för att kontra en åsikt med din egen, fråga: varför tycker Du så? Hur tänker du? Var genuint nyfiken. Lär känna personen du lever med. En oändlig men mycket trevlig upplevelse enligt min erfarenhet. Oavsett vad, så blir du en friare och större person genom att försöka, även fast relationen kanske ändå inte går vägen.

Du kan inte kontrollera vilka val i livet din partner gör. Men du har alltid kontroll över din egen utveckling.

Dela

Leave a Reply