Career

En attack

By 14 december 2018, 9:15 No Comments

När jag satt och skrev mitt blogginlägg i onsdags, bröts anslutningen upprepade gånger. Backupen hann inte spara mitt material och först förstod vi inte vad det var som pågick. Tittade på anslutningen, startade om wifi, startade om datorn tills jag plötsligt blir utesluten från min plattform. Webbplatsen kraschar och jag får upp, en för mig obekant sida med främmande symboler.

Under attack

Nu har jag ju startat om, och skrivit om mitt inlägg ett antal gånger och nu kommer jag inte åt alls. Allt står stilla och jag bestämmer mig för att kalla efter hjälp. Först då, 30 minuter senare inser vi att min webbplats har blivit utsatt för en attack.

attack

Hemskt obehagligt. Jag var inte alls beredd på den utsatthet, som faktiskt finns även online. Bloggen blev alltså kapad eller som minst – är det vad som var på gång.

Buzzle åtgärdade det på en millisekund, jag satt och försökte fundera på vem och varför. Som jag förstår det, sker det slumpmässigt och där kan i princip alltid vara något som kommer åt, våra privata handlingar. Och när något av ett värde hittas, tas det över.

attack

Man kan likna det vid tjuvar som tar sig in i en trädgård, och spanar in genom våra fönster då vi är på arbete. Ser de något av värde, ryker rutan och det blir en stöld. Annars promenerar de ut från trädgården igen. Fast ingen granne kan se om någon är inne i din hårddisk och letar efter något.

300+ blockerade inloggnings försök

Kanske till och med samtidigt som du själv sitter och slösurfar. Därför är det så viktigt att byta både lösenord och inte ha värdenummer tillgängliga i datorn alls egentligen. En attack mot en webbplats skiljer sig från den mot en hårddisk, det jag vill förmedla är obehaget.

På 6 månader har jag över 300 blockerade inloggnings försök på min panel och i onsdags tog sig någon, eller var på god väg – att ta sig in. Mycket obehagligt och mycket arbete som kunde ha gått förlorat. Är så himla glad att det gick att lösa så fort och obemärkt utåt. Nu väntar styrelsemöte.

Dela

Leave a Reply